Teremtés

A világ kezdetén a bolygók felszíne tüzesen háborgott.

Eleven lángtenger olvasztotta a kopár kőzeteket, vulkánok okádták magukból a forró füstöt és a ként. Bugyborékolva izzott a folyékony tűz, a sistergő láva. Hosszú évmilliókig zúgott a felszín, ahogyan a bolygó lemezei eltolódtak egymáson, irtózatos recsegéssel és ropogással felgyűrve a hegységeket, és végtelen mélységű völgyeket vájva az eltávolodott kőzetrétegek közé. Mindez egyetlen hatalmas szárazföld volt – egy végeláthatatlan, élettelen, rettenetes pokol.

Ám ami ezt körülvette, maga volt a békesség és a nyugalom. Az ősóceán, amely az egész bolygót átölelte, és hullámai csöndesen ringatóztak a nap forró sugarain. A fojtogató füstfelhő csupán a Pangeát lengte körül és borította szürkeségbe – a végeláthatatlan tenger csodálatos kékje azonban szikrázóan ragyogott.

És volt egy hely, ahol e két világ találkozott. Az ősföld pereme, egy óriási körgyűrű, ahol a kénfelhő átadta helyét az égboltnak, s éjjelente milliárd csillag fénye pompázott a világűr bársonyos feketeségén. Ez volt az a pont, ahol az izzó láva beleömlött a jéghideg óceánba. Itt történt, hogy sebesen kavargó örvények keletkeztek, elegyítve a két pólust, egybeolvasztva a végleteket.

Itt, ahol összecsapott egymással a fény és a sötétség, egy éjszakán hatalmas vihar kerekedett. A rideg, szürke felhők eltakarták a bolygó égi kísérőjének ezüstös fényét, és borzasztó robajjal háborogtak. Néhol felvillantak ezek az ádáz gomolyagok, villámokkal tarkítva az apokaliptikus történéseket.

És egyszer csak megtörtént. A tomboló orkán izzó nyalábja éppen egy örvény közepére csapott le, ahol vadul kavargott egymással a földi láva és a hűs tengervíz. A robbanás iszonyatos volt – a természet erői pedig hamarosan lenyugodtak. Az ég kitisztult, és az örvény is lelassult, amint a csillagok ragyogása végigsimított rajta.

Végül pedig ott, ahol eddig az örvény kavargott, egy furcsa lény bukkant fel a vízben. A hullámok hányták és vetették; nem tudták, mit kezdjenek vele, hiszen teljesen idegen volt a számukra. A legelső élőlény volt a bolygón – egy ember.

novella kezdet teremtés novellák

Szólj hozzá